Kanker en de behandeling
Waar vind ik betrouwbare informatie?
Deze sites en organisaties bieden betrouwbare informatie over kanker en de behandelingen, wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen en (bijwerkingen van) medicijnen.
Kanker.nl
Kanker.nl is een sociaal online platform, gecombineerd met informatie over onder andere de behandeling en gevolgen van kanker. Ook kunt u informatie vinden over diverse organisaties. De website is een samenwerkingsverband tussen KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Integraal Kankercentrum Nederland en Integraal Kankercentrum Zuid.
Bezoek hier de website van kanker.nl.
Zorgwijzer.nl
ZorgWijzer.nl is een initiatief van Roy van Wensen en Bart Koenraadt en is een voorlichtings- en vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. ZorgWijzer.nl is geen onderdeel van een zorgverzekeraar en opereert zelfstandig. Hier vindt men een overzichtelijk verhaal over kanker.
Bezoek hier de website van zorgwijzer.
Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL)
Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam is gespecialiseerd in kanker en is een onderzoeksinstituut. Het heeft een voorlichtingscentrum waar patiënten en hun naasten – ook mensen die voor een second opinion naar het ziekenhuis komen – terecht kunnen voor informatie over kanker en de behandelingen en allerlei vormen van zorg, nazorg, steun en ontspanning.
Bezoek hier de website van AVL.
Erasmus MC-Daniel den Hoed
Op de website van het Rotterdamse kankerziekenhuis vindt u brochures over alle soorten behandelingen, technieken om de diagnose te stellen en onderzoeken bij kanker. De brochures zijn te vinden in een alfabetisch overzicht.
Bezoek hier de website en ga in het menu patiënten naar ErasmusMC-Daniel den Hoed.
UMC Utrecht Cancer Center
Deze website biedt informatie over kanker en de diagnostiek en behandeling ervan in het UMC Utrecht. In de universitaire medische centra vindt naast behandeling ook wetenschappelijk onderzoek plaats.
Bezoek hier de website van UMC Utrecht Cancer Center.
Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO)
Het RUCO is een in kanker gespecialiseerd centrum waar alle oncologische expertise van het UMC St Radboud samenkomt. In de nabije toekomst komt al deze expertise ook letterlijk samen in een nieuw gebouw.
Bezoek hier de website van RUCO.
VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA)
Dit onderzoeksinstituut van VUmc werkt aan een internationaal toonaangevende positie in het kankeronderzoek. Een van de inititatieven van het CCA: een informatiecentrum voor kankerpatiënten en naasten.
Bezoek hier de website van VUmc CCA.
AYA-poli: polikliniek oncologie voor adolescenten en jong volwassenen
De AYA-poli is bedoeld voor adolescenten en jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad. De term AYA is de afkorting voor Adolescent and Young Adult.
Bezoek hier de website van UMC Utrecht AYA-poli.
Instituut Verbeeten
Een informatieve website over kanker van het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en de infotheek Oncologie van Instituut Verbeeten, een behandelcentrum dat gespecialiseerd is in radiotherapie (bestraling).
Bezoek hier de website van Instituut Verbeeten.
Informatie over medicijnen
In de databank van apotheek.nl vindt u informatie over geneesmiddelen bij kanker, ook over bijwerkingen en wat je eraan kunt doen.
Bezoek hier de databank van apotheek.nl.
Informatie en advies over bijwerkingen van medicijnen
Site voor zorgverleners met informatie over bijwerkingen van medicijnen tegen kanker. Selecteer de medicijnen die u gebruikt en u krijgt een overzicht van bijwerkingen, mét advies hoe u die eventueel zelf kunt verlichten.
Bezoek hier de website voor bijwerkingen bij kanker.
Bijwerkingen melden
Bijwerkingen van medicijnen (niet alleen tegen kanker) kunt u melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Wie een melding naar Lareb verstuurt, ontvangt een persoonlijke, inhoudelijke reactie op de gemelde bijwerking. Meld hier je bijwerkingen bij Lareb.
Ook op meldpuntmedicijnen.nl kunt u bijwerkingen melden. Meldingen die daar binnenkomen worden doorgestuurd naar Lareb. Bezoek hier de website van meldpuntmedicijnen.nl.
Kiesbeter wijst ook kankerpatiënt de weg
Naast informatie over de behandeling van kanker (en tal van andere aandoeningen) vindt u op dit overheidsportal informatie over uw rechten als patiënt, zorgverleners in uw regio, hulpmiddelen, en wachttijden in ziekenhuizen. Een waardevolle informatiebron voor iedereen die op de een of andere manier met de zorg te maken heeft.
Bezoek hier de website van kiesbeter.nl.
Belangengroep MEN (Multiple Endocriene Neoplasie)
behartigt de belangen van mensen met het MEN1-, MEN2A- en MEN2B-syndroom en de direct betrokkenen.