Sport en revalidatie
Herstellen is meer dan genezen
Sport- en revalidatieprogramma’s zijn een hulpmiddel om te werken aan het herstel van de lichamelijke en geestelijke conditie tijdens of na de behandeling. Beweging en ontspanning kan klachten als vermoeidheid, pijn, angst en neerslachtigheid, waarvan veel (ex-)kankerpatiënten last hebben, tegengaan. Sommige ziekenhuizen hebben een eigen nazorgprogramma voor patiënten met kanker. Ook buiten het ziekenhuis zijn er mogelijkheden om te werken aan conditieherstel en een nieuw evenwicht. Een aantal verzekeraars vergoedt deelname aan revalidatie of sport onder begeleiding.
Verder in Balans
Bij Verder in Balans ga je onder professionele begeleiding van fysiotherapeuten bewegen en sporten in een groep lotgenoten. Hier vind je meer informatie en kan je je aanmelden.
Sportadvies op maat
De Stichting Tegenkracht geeft advies-op-maat over sporten voor, tijdens of na de behandeling. Je vertelt wat je wil, de sportarts geeft advies over wat kan en de stichting helpt zoeken naar begeleiding in de buurt bij het uitvoeren van je persoonlijke sportprogramma. Sporten helpt om beter bestand te zijn tegen de negatieve gevolgen van de ingreep of kuur. Bezoek hier de website van Tegenkracht.
Gespecialiseerde fysiotherapie
Oncologiefysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen die kanker hebben (gehad). Speciaal voor hen is een beweegprogramma ontwikkeld. De fysiotherapeut begeleidt mensen op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl. Vind hier waar fysiotherapeuten bij jou in de buurt het beweegprogramma aanbieden.
Programma’s bij fysiotherapiepraktijken
Sommige fysiotherapiepraktijken bieden speciale programma’s aan voor (ex-)kankerpatiënten. Informeer bij Gehandicaptensport Nederland naar adressen bij jou in de buurt.
Sportzorg
Sportartsen, sportfysiotherapeuten en sportmasseurs helpen niet alleen professionele sporters maar ook amateur sporters met een chronische aandoening. Bezoek hier de website voor meer informatie.
Belangengroep MEN (Multiple Endocriene Neoplasie)
behartigt de belangen van mensen met het MEN1-, MEN2A- en MEN2B-syndroom en de direct betrokkenen.